Travian

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Travian is een massive multiplayer online game (MMOG) dat gespeeld wordt via een webbrowser. Als speler neemt men de leiding van een klein dorp op zich met de bedoeling om dit door middel van het produceren van goederen, handelen, het voeren van oorlog en het sluiten van allianties tot een machtig imperium te laten uitgroeien. Travian is de naam van de wereld waarin deze ontwikkelingen zich afspelen.

Het principe

Travian kent drie stammen: de Romeinen, de Germanen en de Galliërs. Iedere stam heeft specifieke sterke en zwakke eigenschappen. Op Travian zijn er vier verschillende grondstoffen: hout, klei, ijzer en graan. Deze grondstoffen zijn nodig voor het upgraden van gebouwen en velden en voor het trainen en upgraden van troepen.

Het spel komt van origine uit Duitsland, maar is inmiddels in vele andere landen beschikbaar, waaronder in Nederland. De Nederlandse versie is online sinds oktober 2005 en in april 2006 kende deze variant drie servers. In mei 2006 werd er een 4de server geopend, een zogenaamde 'speed' server. Hierbij kreeg de speler de kans om zes weken Travian te spelen met een 5x grotere snelheid dan bij een normale server. Dus: sneller meer grondstoffen, kortere bouwtijden voor gebouwen en meer troepen. Tegenwoordig zijn er geen 5x-snelheid servers meer, maar is de snelheid 3x. Onlangs is er een zesde 'normale' server toegevoegd. Na het einde van een server, dus als het Eindspel (zie onder) is afgelopen, wordt deze gesloten en na enkele weken weer opengesteld. Alle spelers zijn dan gewist en kunnen weer opnieuw beginnen.

Versies

Er zijn vijf versies van Travian: T1, T2, T2.5, T3 en T4.

Er is geen enkele Travian server meer die versie T1 draait.

Versie T2 wordt nog slechts door enkele buitenlandse Travian servers gedraaid.

De versie, T3, is nu de meest voorkomende. De grootste verschillen tussen T2 en T3 zijn het uiterlijk en het feit dat je in je hoofddorp de grondstofvelden oneindig uit kan breiden (zolang je de grondstoffen maar op kan slaan, in het pakhuis en de graansilo). Het grondstofvelden-overzicht van T2 lijkt veel op het spelbord van Catan, maar T3 helemaal niet meer. Ook heb je in T3 helden: sterkere units die ook oases kunnen veroveren om jouw dorp een grondstofbonus te geven. Ook kunnen deze helden flinke bonussen geven aan aanvallende en verdedigende legers waardoor het gros van de top-T2 spelers dit als oneerlijk beschouwen. Echter kan iedereen een held hebben.

Versie T2.5 is een simpele variant van T3 om spelers die de voorkeur geven aan T2 boven T3 tegemoet te komen. Er is 1 Nederlandse server die T2.5 draait.

De nieuwste versie T4 is nu nog niet vaak gebruikt maar bestaat wel al. Het verschil met T3 is vooral Dat je Afbeeldingen iets anders zijn En je opdrachtgever geeft meer opdrachten. Verder zijn er nog veel kleine dingen veranderd.

Nederlandse Servers

Server Versie Begin Goud Eindspel Spelers Open voor nieuwe spelers
1 T 3 3 september 2007 Ja 13.914 Ja
2 T 3 27 januari 2007 Nee Bezig 4.247 Nee
3 T 2.5 3 augustus 2007 Ja 11.897 Ja
4 T 3 9 januari Ja Ja, vanaf 7 januari
5 T 3 26 maart 2007 Nee 13.905 Nee
6 T 3 26 februari 2007 Ja 7.915 Nee
7 T 3 26 oktober 2007 Ja 13.246 Ja
speed T 3 5 november 2007 Ja 23.857 Nee
6 T 4 18 Februari 2011 Ja Bezig 15.252 Ja

Plus en Goud

Het spel is gratis, hoewel er ook een betaalde Plus variant is, waarbij de speler meer mogelijkheden krijgt, zoals een duidelijker overzicht van het spel, meerdere gebouwen tegelijk bouwen en overzichtelijker communicatie systeem. In het begin krijgt elke speler een gratis Plus coupon (voor tien dagen) om deze mogelijkheden uit te proberen. Daarna kunnen coupons worden gekocht, die vervolgens ook aan andere spelers kunnen worden gegeven.

Bij de nieuwe update is er een nieuwe variant op Plus bedacht, namelijk Goud. Het spelen met goud levert verschillende voordelen op. Zo kun je tien procent extra offensie/defensie bonus kopen, of kun je ervoor zorgen dat je 25% meer van een bepaalde grondstof produceert. In het begin van het spel krijg je 35 goud gratis. Voor de makers is het voordeel dat de variant van goud meer geld opbrengt.

De mogelijkheid om van goud gebruik te maken is omstreden, omdat een speler die geen goud gebruikt niet de top van de server zou kunnen bereiken. De makers van Travian gaven bij de introductie van goud als reden dat de opbrengst van goud nodig is om de duurdere speed servers te kunnen bekostigen. Sindsdien is goud echter ook beschikbaar op de gewone servers.

Het spel

Dorpen

In het begin heb je één dorp. Dit is de basis van waaruit je werkt en speelt. In het dorp kan je veel gebouwen plaatsen en ook troepen trainen. Je kan meer dorpen stichten door kolonisten te trainen bij de residentie of het paleis. Je kan nieuwe dorpen stichten, dan begin je helemaal vanaf nul en moet je alles nog gaan upgraden totdat het een volwaardig dorp is, maar je kan ook dorpen overnemen. Hiervoor heb je een senator/onderleider/leider nodig, afhankelijk van de stam waarmee je speelt. Een dorp overnemen is duurder dan een dorp stichten en is niet zonder risico, maar als het lukt, krijg je een dorp erbij dat vaak al ver uitgebreid is, afhankelijk van de grootte van het dorp dat je kiest om over te nemen. Na een overname wordt het dorp voor 10% afgebroken (op speedservers 25%).

Om een dorp te stichten of over te nemen, moet men genoeg cultuurpunten hebben. Hierdoor kan men niet een oneindig aantal dorpen bouwen. Elk volgend dorp dat wordt gebouwd kost meer cultuurpunten.

Het aantal cultuurpunten dat een speler per dag krijgt hangt af van het niveau van de gebouwen die de speler in een dorp heeft staan. Enkele gebouwen zoals bijvoorbeeld de markt, ambassade en academie leveren veel cultuurpunten, waar de militaire gebouwen zoals de verzamelplaats en het toernooiveld minder cultuurpunten opleveren.

Het verschil in het spel wordt echter gemaakt door spelers die in staat zijn om feesten te geven. Deze feesten kosten zeker in het begin veel grondstoffen (een klein feest dat bij een raadhuis niveau 1 precies een dag loopt kost ongeveer 6 uur aan grondstoffen bijvoorbeeld), maar zorgen ervoor dat er snel afstand genomen kan worden van concurrenten. Later in het spel kan er overgestapt worden naar grote feesten die nog meer grondstoffen kosten, maar ook meer cultuurpunten opleveren. Een klein feest levert 500 cultuurpunten op, waar een groot feest (dat 2 keer zo lang duurt, maar ruim vier kier zo veel kost) 2000 cultuurpunten oplevert.

Allianties

Een speciaal aspect op Travian zijn de allianties. Allianties zijn groepen spelers en helpen elkaar en vrij vaak besturen ze zichzelf ook. Geen alliantie hebben wordt vaak gezien als vragen om problemen en het is speltechnisch gezien dan ook niet handig om in je eentje het spel te moeten spelen. Hoe groter (en dus sterker) je alliantie, hoe minder kans je succesvol aangevallen wordt. Natuurlijk moet deze 'regel' met een korreltje zout genomen worden: het kunnen betere spelers zijn die je aanvallen of er kan wat mis zijn met je verdediging of het zijn mindere spelers die toch een goede poging doen. Als de alliantie goed geleid is en daarnaast sterke leden heeft, kan het een deel van de spelwereld 'domineren'.

Ranglijsten

Er bestaat ook een ranglijst. Je kan in veel verschillende opzichten de beste zijn. Bijvoorbeeld met populatie, aanvalspunten, alliantie en verdedigingspunten, of met je dorp. Vaak worden de alliantie- en de populatieranglijst als de belangrijkste gezien, als is dit discutabel: immers, dorpsbewoners vechten niet.

Het eindspel

Na elke server (met uitzondering van sommige speed-servers) is er een eindspel. In het eindspel wordt duidelijk welke speler (samen met zijn alliantie) de sterkste is. Het eindspel start na 10-12 maanden en is afgelopen na ongeveer 1-3 maanden, op het moment dat de winnende speler zijn wereldwonder naar niveau 100 heeft gebouwd.

Een wereldwonder kan worden gebouwd in speciale, door de spelleiding opgezette wereldwonderdorpen. Die dorpen zijn van de Natars Er zijn een beperkt aantal van deze dorpen (meestal 13). Deze kunnen veroverd worden om een wereldwonder in te bouwen. Na s4 is er een extra vereiste gekomen om het wereldwonder te kunnen bouwen, er moeten blauwdrukken verkregen worden. De wereldwonderbouwer moet zo'n blauwdruk in bezit hebben om het wereldwonder te bouwen. Wil deze het wereldwonder boven niveau 50 nog kunnen bouwen, dan is het nodig dat een ander alliantielid ook een blauwdruk in bezit heeft.

Troepen

Je kan troepen trainen en andere spelers' dorpen aanvallen. Het risico is dat je troepen doodgaan, maar later in het spel is dat minder erg omdat je dan een hogere productie hebt en dus meer troepen kan trainen. De troepen hebben ook een trainingstijd, deze kan je verminderen door de barakken (infanterie), stallen (cavelerie) of werkplaats (katapulten en rammen) up te graden. Ze hebben ook allemaal een bepaalde snelheid, en dat kan je na 30 velden upgraden met een toernooiveld, waar het 'uithoudingsvermogen' wordt getraind. Het toernooiveld werkt alleen na 30 velden.

Psychologisch effect

Een andere belangrijke factor binnen Travian is de psychologische kant. Het komt zeer vaak voor dat als een speler aangevallen wordt, het slachtoffer hulp vraagt aan een grotere vriend. Deze vriend kan dan natuurlijk de aanvaller aanvallen maar kan het ook eerst proberen diplomatisch op te lossen. Het hebben van goede onderlinge relaties met buren door een sterke diplomatieke status kan dus erg in jouw voordeel werken..

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Travian&oldid=698300"