Slag om de Afsluitdijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag om de Afsluitdijk

Kornwerderzand20080831 013 kazemat.jpg

Datum 12 mei 1940 - 14 mei 1940
Locatie Afsluitdijk en Kornwerderzand, Nederland
Overwinning voor Nederland
Resultaat
Strijdende partijen
Geallieerden Asmogendheden
Flag of the Netherlands.svg Nederland Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Duitsland
Leiders
Christiaan Boers Kurt Feldt
Troepensterkte
255 500+
Verliezen
1 dode
2 gewonden
2 burgers omgekomen
10 burgers gewond
5 doden
25+ gewonden
4 vliegtuigen verloren
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Slag om de Afsluitdijk was een poging van Duitsland om de Afsluitdijk in te nemen. Deze poging mislukte doordat de Nederlandse troepen, ongeveer 255 soldaten, de Duitsers tegenhielden bij Kornwerderzand. Ze waren in de minderheid, maar wisten toch de 1e Duitse cavaleriedivisie tegen te houden.

Duitse aanval op Nederland

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland aan en 2 dagen later waren ze bij Leeuwarden. Het doel van de Duitsers was om de Vesting Holland zowel aan de Noord-, Oost- en Zuidkant aan te vallen. Als de Duitsers de Afsluitdijk in handen zouden hebben, konden ze de Vesting Holland vanaf de Noordkant aanvallen.

De slag

De Duitsers wisten wel dat de Afsluitdijk zwaar gefortificeerd was met kazematten, maar toch werd er besloten om een poging te wagen om de Afsluitdijk over te steken. Op 12 mei rukten de Duitsers op naar de Afsluitdijk. Ze kwamen hier om vijf uur 's middags aan. De Duitse aanval mislukte. Dat kwam mede door de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, die in de Waddenzee een Duitse batterij (Artillerie) bij Kornwerderzand onder vuur nam. De Duitsers werden door de beschieting gedwongen hun artillerie terug te trekken. Het schip werd twee dagen later wel door Duitse bommenwerpers bij Callantsoog tot zinken gebracht. Zeventien bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

Na de eerste gewapende Duitse verkenning werd een tweede poging voorbereid. Op 13 mei werd een zware artilleriebeschieting op de zwaarste forten gericht. Ook werden er Duitse duikbommenwerpers ingezet. Een 500 kg bom sloeg een flink stuk beton van één van de hoofdkazematten, maar de meters dikke wanden lieten nog voldoende bescherming over. Enkele Duitse vliegtuigen werden beschadigd of neergeschoten. Aan Duitse kant had de commandant van de 1e Kavallerie Division, generaal Feldt, besloten om met schepen over het IJsselmeer te gaan en ten noorden van Amsterdam te landen. Daarmee eindigde de slag rond Kornwerderzand.

Uiteindelijk gaf Nederland zich over na het bombardement op Rotterdam. De stelling bij Kornwerderzand is, samen met de stellingen rond Den Haag, de enige Nederlandse stelling die de Duitsers heeft weten tegen te houden tijdens de Duitse aanval op Nederland, en de Slag om de Afsluitdijk is een van de weinige veldslagen die de Duitsers verloren tijdens hun aanval tegen West-Europa.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slag_om_de_Afsluitdijk&oldid=658654"