Namen (stad)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Namen
Namur
Flag of Namur.svg
Wapen van Namen (stad).svg

Namur Namur Belgium Map.png

Gewest Flag of Wallonia.svg Wallonië
Provincie Flag of Namur Province.svg Namen
Arrondissement Namen
Inwoners 110.779 (2019)
Oppervlakte 175.69 km²
Burgemeester Maxime Prévot (cdH)
Postcode(s) 5000, 5001, 5002, 5003, 5004, 5020, 5021, 5022, 5024, 5100, 5101
Zonenummer(s) 081
Website www.namur.be
Portaal Portal.svg België
Zie ook Portaal:Wallonië

Namen (Frans: Namur) is een stad in België, daar waar de Samber in de Maas stroomt. Het is de hoofdstad van het Waals Gewest en van de gelijknamige provincie Namen. De stad is gebouwd in een vallei.

In Namen zetelt het Waals Parlement, dat gaat over het Waals Gewest. Ook de Waalse regering zetelt in Namen. De regering van de Franse Gemeenschap zetelt echter in Brussel. De stad heeft daarnaast nog een universiteit, namelijk de Université de Namur. Ook het citadel van Namen is een bekende bezienswaardigheid, dat tegenwoordig als park toegankelijk is.

Geschiedenis

Prehistorie

De eerste menselijke sporen van bewoning rond Namen komen uit de steentijd. Zij werden gevonden rond Le Grognon aan de voet van het citadel. Uit 8.000 v.chr. zijn meer sporen teruggevonden. In 2.500 v.Chr zijn de eerste vaste bewoners gekomen. Dit was niet de oorsprong van de stad. Pas in de 3e eeuw ontstond iets dat op een stad leek. Namen was toen een kleine nederzetting, die langzaam uitbreidt naar de andere oever van de Samber.

Middeleeuwen

In de jaren daarna wordt de stad uitgebreid, maar de stad heeft lang niet naar de Maasoever kunnen uitbreiden. Dit werd voorkomen door het prinsbisdom Luik. De bevolking van Namen telt dan 1000 inwoners en de stad begint met de bouw van kerken en kapellen. Tussen de 11e en 12e eeuw wordt er een stadswal gebouwd. In de latere middeleeuwen breidt de stad zich uit. Hierdoor moet in de 12e eeuw nieuwe stadsmuur worden gebouwd. Door de overstromingen van 1409 werd de stadsmuur verwoest en werd later herbouwd. Het prinsbisdom vormde een bedreiging voor de stad en de stad had een strategische ligging. In 1508 verstevigd keizer Karel V de stad.

Ondertussen wordt Namen een graafschap en de graaf van Namen vestigt zich in de stad. Hij laat een kasteel bouwen. In 1421 werd het graafschap verkocht aan de hertog van Bourgondië, Filips de Goede. De stedelingen krijgen hierdoor meer macht. Op economisch vlak groeit de stad ook. Er worden jaarmarkten gehouden en veel industrie in het maken van leer en laken. In 1477 wordt het graafschap door Maria van Bourgondië geërfd. In 1488 overleed ze echter en komt de stad toe aan Maximiliaan van Oostenrijk. De stedelingen komen echter in opstand tegen hem. Namen weet uiteindelijk haar privileges te behouden. Uiteindelijk komt de stad toe aan de Oostenrijkse Nederlanden.

18e eeuw

Aan het einde van de 17e eeuw wordt Namen twee keer belegerd. Als eerste in 1692 door de Fransen en in 1695 onder de Engelse koning Willem III. Later in 1695 wordt Namen door Beieren veroverd tijdens de Spaanse Successieoorlog. In 1701 valt Namen weer in de handen van de Fransen. In 1704 wordt de stad gebombardeerd door de Nederlanders en hierna blijft de stad tot 1711 in hadden van de Spanjaarden.

Bezienswaardigheden

In de binnenstad van Namen staan diverse monumenten. Het bekendste en grootste monument van de stad is de citadel van Namen De citadel was oorspronkelijk een vestigingswerk, maar is tegenwoordig een vrij toegankelijk park met onder andere musea, restaurants en een botanische tuin. Via de Pont de Jambes is het citadel verbonden met de rest van de stad. In het Hospice Saint-Gilles aan de voet van de citadel zetelt tegenwoordig het Waals Parlement. In de Elysette op de andere oever zetels de Waalse Regering.

De Halle al'Chair herbergt tegenwoordig het Archeologisch Museum van Namen. Ook het Belfort van Namen is bekend. Dit is samen met andere belforten in België en Frankrijk onderdeel van de werelderfgoedlijst. In de stad zijn diverse musea, zoals het Musée Félicien Rops en het Musée provincial des Arts anciens du Namurois. Daarnaast zijn er nog diverse kerkgebouwen, zoals het Sint-Albanuskathedraal en de Saint-Loupkerk.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Namen_(stad)&oldid=840715"