Marcel Proust

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marcel Proust in 1895

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust (geboren te Auteuil op 10 juli 1871 - gestorven te Parijs op 18 november 1922) was een van de belangrijkste Franse schrijvers van de 20e eeuw.

Hoewel Proust niet veel boeken schreef, wist hij toch een enorm lang boek te schrijven. Zijn bekendste werk, de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd (À la recherche du temps perdu) schreef hij in de periode 1908-1922 en verscheen tussen 1913 en 1927 in 7 delen. Hoewel veel mensen denken dat het een autobiografie is, is het in werkelijkheid een omvangrijke stroom van gebeurtenissen die elkaar steeds opvolgen. De roman behandelt verschillende onderwerpen, waaronder de Eerste Wereldoorlog, de onterechte veroordeling van Alfred Dreyfus, homoseksualiteit en impressionisme. Het werk is zo complex dat een samenvatting maken moeilijk is.

Marcel Proust zelf kwam uit een Joodse familie. Zijn vader was hoogleraar medicijnen en zijn moeder kwam uit een rijke familie. Proust had een slechte gezondheid. Sinds zijn negende had hij last van astma en daarnaast was hij overgevoelig voor zijn omgeving. Dit laatste was een ramp met verhuizen en reizen. Als het hem überhaupt lukte te reizen moest hij veel onderzoek naar de woning of het hotel doen. Tevens kleedde hij zich altijd warm, zelfs in de hete zomers. Proust kwam er gedurende zijn leven ook achter dat hij homoseksueel was, maar hield dit altijd verborgen voor het publiek. In het vierde deel van Op zoek naar de verloren tijd komt dit ter sprake, ook al is de verteller slechts getuige ervan en maakt het zelf niet mee. Proust vond het uiteindelijk erg jammer dat hij niet meer open hierover geweest was. Aan het einde van zijn leven vertelde hij aan schrijver André Gide dat het hem betreurde. Enkel zijn vrienden waren ervan op de hoogte.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marcel_Proust&oldid=650238"