Koninkrijk der Nederlanden

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Koninkrijk der Nederlanden is een Soevereine staat. Het bestaat uit 4 landen; het Europese land Nederland en de Caraïbische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bij Nederland horen ook nog de Caraïbische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Deze worden mee geteld als bijzondere gemeenten. Het staatshoofd is Koning Willem-Alexander.

Nederland

Nederland is een land in West-Europa en is ook lid van de Europese Unie. Nederland kent drie bestuurslagen. De eerste bestuurslaag is het rijk. Het staatshoofd van Nederland is dus Koning Willem-Alexander en hij is ook gelijk koning van het Koninkrijk der Nederlanden, maar hij bestuurt het land niet. Dat doen de ministers en de minister-president. De tweede bestuurslaag is de provincie. Die wordt bestuurd door de Gedeputeerde Staten. Aan het hoofd van elke provincie staat de commissaris van de koning(in). Alleen in Limburg heet deze "gouverneur" (dat houdt verband met de historie van deze provincie). De derde bestuurslaag is de gemeente. De gemeente wordt bestuurd door het college van burgemeester en wethouders.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_der_Nederlanden&oldid=288172"
Persoonlijke instellingen
MEDIAWIKI Wikiation_message_sidebar_navigation