Paleis Huis ten Bosch

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Huis ten Bosch)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorzijde van Paleis Huis ten Bosch.

Paleis Huis ten Bosch, of hoe het door de meeste mensen wordt genoemd Huis ten Bosch, is een Koninklijk paleis in Nederland. Het paleis staat in het Haagse Bos in Den Haag. De Hoofdentree zit aan de Leidsestraatweg. Het paleis is eigendom van de Rijksgebouwendienst en behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Geschiedenis

De Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch.

Republiek

Paleis Huis ten Bosch is gebouwd in de 17de eeuw. Huis ten Bosch moest het zomerverblijf worden van stadhouder Frederik Hendrik. Hij zou daar samen met zijn vrouw 's zomers wonen. Het paleis is ontworpen door Pieter Post. Op 2 september 1645 legde koningin van Bohemen, Elizabeth Stuart, de eerste steen. De eerste steen kreeg de naam Sael van Oranje. Na de door van Frederik Hendrik maakte zijn vrouw van het gebouw, een paleis ter eren van hem. In de Koepelzaal of de Oranjezaal werden schilderijen van Frederik Hendrik opgehangen. Nadat de vrouw van Frederik Hendrik overleed kregen zijn dochters het paleis. De dochter Albertine Agnes van Nassau mocht uiteindelijk in het paleis wonen. Zij was de enige die al in het republiek woonde. Uiteindelijk verkocht ze het paleis aan stadhouder Willem III. Toen hij stierf in 1702 kreeg koning Frederik Willem I van Pruisen het paleis. In 1732 kregen de oranjes het paleis weer terug. Stadhouder Willem IV liet het paleis restaureren. Ook werd het paleis uitgebreid. Naar het ontwerp van Daniël Marot werden er twee vleugels gebouwd. De Haagse vleugel en de Wassenaarse vleugel. Ook werd het voorhuis vergroot en kwam er een verdieping bij. Willem IV en Willem V verbleven vaak in het paleis. Willem V liet voor zijn echtgenoot een zaal bouwen in het paleis, de Japanse Zaal.

Franse Tijd

De achterzijde van Paleis Huis ten Bosch, foto uit 1943.

Toen de Fransen Nederland in 1795 binnenvielen werd het paleis een oorlogsbuit van de Fransen. Hierbij werd het paleis eigendom van de staat. De meubels in het paleis werden voor een groot deel verkocht. Het paleis werd een gevangenis. Hier zouden veel tegenstanders van de Franse Revolutie in Nederland gevangen worden gehouden. Vervolgens werd het een museum, genaamd Nationale Kunst-Galerij. Alexander Gogel beheerde het museum en je mocht naar binnen voor 6 stuivers (30 cent). Ook werd in die tijd het paleis voor een deel verhuurd. Politicus Rutger Jan Schimmelpenninck woonde een tijdje in het paleis. Later werd het paleis van Lodewijk Napoleon. Hij was tot en met 1806 koning van Koninkrijk Holland. Hij stond het paleis in 1807 tijdelijk af. De slachtoffers van de Leidse Buskruitramp mochten voor een tijdje in het paleis wonen. Lodewijk Napoleon woonde kort in het paleis. Toch had hij het paleis ingericht naar zijn smaak. Nadat alle slachtoffers vertrokken waren, woonde de Franse gouverneur Charles-François Lebrun in het paleis.

Koninkrijk

In 1815 werd Nederland een Koninkrijk. Het paleis werd weer van de Oranjes. Koning Willem I woonde een korte tijd in het paleis. Koningin Sophie kreeg daarna het paleis in 1855. Zij woonde hier tot en met haar dood in 1877. Na de dood van Sophie stond het paleis een tijd lang leeg. Koningin Wilhelmina stelde het paleis een tijdje lang open voor de Haagse vredesconferenties. Zelf woonde Wilhelmina 's winters op Paleis Noordeinde en 's zomers op Paleis Het Loo. Tussen 1914 en 1918 mocht Wilhelmina de Den Haag niet verlaten vanwege de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor ging 's zomers naar Paleis Huis ten Bosch. In de Tweede Wereldoorlog was het paleis bijna afgebroken. Er moest namelijk een zogeheten Tankgracht gebouwd worden. Dit plan is niet doorgegaan. Wel werd het paleis zwaar beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het paleis weer bewoonbaar gemaakt en werd het paleis gerestaureerd. Als huwelijkscadeau van 12½ jaar van Juliana en Bernard werd de tuin om het paleis opgeknapt. In 1981 ging Koningin Beatrix met haar gezin in Paleis Huis ten Bosch wonen. Tot 2013 woont ze daar niet meer. Na haar troonsafstand woont ze op Kasteel Drakensteyn. Paleis Huis ten Bosch wordt de komende jaren gerestaureerd voor 35 miljoen euro. Hierna zullen Koning Willem-Alexander en zijn gezin in het paleis gaan wonen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleis_Huis_ten_Bosch&oldid=671588"