Bordeaux

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Bordeaux (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook Bordeaux (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Bordeaux
Ligging van Bordeaux in Gironde

Bordeaux (uitspraak: Bordo) is een stad in het zuiden van West-Frankrijk. Bordeaux ligt in het arrondissement Gironde. De stad heeft ongeveer 249.712 inwoners, maar Bordeaux als agglomeratie heeft 863.391 inwoners. Het ligt aan de rivier Garonne. Het is de hoofdstad van de regio Aquitanië. Bordeaux is wereldbekend vanwege de wijnen, die tevens Bordeaux heten.

Geschiedenis

Een kaart van Bordeaux uit 1717.

In de 4e eeuw voor Christus is de stad gesticht door de Romeinen. Het lag toen in een moerassig gebied. Bordeaux heette toen Burdigala. De stad werd bekend doordat het handelde in tin. Een paar eeuwen later werd het een grote stad met tempels, aquaducten en amfitheaters. Ten noorden van Burdigala werden tussen het jaar 40 en 60 de eerste druivenstruiken geplaatst die voor de wijn werden gebruikt. De Romeinse ruïnes in de stad komen ook uit deze tijd. Uit eindelijk werd de stad verschillende keren geplunderd door onder meer de Cimbren, de Franken en de Noormannen. De tijd van groei en welvaart was afgelopen en het duurde zeven eeuwen voordat deze tijd weer begon.

In 1154 kwam Bordeaux in het bezit van de Engelse koning. Door de handel in wijn met Engeland bloeide de stad weer op. Ondanks dat Engeland de baas was van de stad, mocht Bordeaux veel dingen zelf beslissen. Veel filosofen gingen aan de slag, waarvan Michel de Montaigne de bekendste is. Het leek er zelfs even op dat Bordeaux onafhankelijk werd, maar toen kwam het in bezit van Frankrijk. De Franse koning regeerde met harde hand en door de oorlog met Engeland was er een einde gekomen aan de wijnhandel. Hierdoor stopte ook meteen de welvaart. In 1562 werden veel protestanten opgepakt door de koning. Uiteindelijk werd Bordeaux onderdeel van het Koninkrijk Frankrijk en de haven werd weer opengesteld voor buitenlandse handel.

Het ging weer goed met Bordeaux en dit zou duren tot de Franse Revolutie. Wijn en suiker waren de belangrijkste producten. Veel werd er ook gebouwd, zoals een theater en een aantal triomfbogen. Tijdens de Franse Revolutie en de tijd van Napoleon Bonaparte ging het slecht met de stad. De handel werd gestopt. Na de Slag bij Waterloo werd het Franse koningshuis feestelijk onthaald in Bordeaux. Eind 19de eeuw werd Bordeaux een echte industriestad. In 1852 werd een spoorlijn met Parijs aangelegd.

Eén van de twee fonteinen op de Place des Quinconces.

In 1870, tijdens de Frans-Duitse Oorlog, werd Bordeaux tijdelijk de hoofdstad van Frankrijk. Omdat Parijs belegerd was, trok de regering zich terug in de stad. Bij de Duitse aanval op Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog gebeurde dit opnieuw. In 1940 was Bordeaux ook een tijdje de Franse hoofdstad, maar verhuisde later naar Vichy. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad weer opgebouwd. In de jaren 90 werden tramlijnen aangelegd en de kades opgeknapt.

Geografie

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk. De stad ligt niet direct aan de Atlantische Oceaan. Aan de Franse zuidwestkust is een soort inham te vinden op de kaart. Deze inham heet de Gironde. Iets onder het puntje van deze inham ligt Bordeaux. Via de Garonne is Bordeaux verbonden met de Gironde en dus met de Atlantische Oceaan. Eigenlijk is haast heel Bordeaux op de linkeroever van de Garonne gebouwd. Hier ligt de vlakte van de Landes dichtbij. Hier wordt veel wijn verbouwd. De grond van de linkeroever van de Garonne bestaat uit zand en grind. Aan de rechteroever bestaat de grond uit kalksteen en het landschap bestaat uit heuvels.

Eén van de bruggen over de Garonne.

Doordat Bordeaux dichtbij de Atlantische Oceaan ligt heeft deze invloed op het klimaat van de stad. Bordeaux heeft hierdoor een gematigd zeeklimaat. Dit betekend dat de winters niet zo koud zijn en de zomers niet zo warm. Je kan het vergelijken met het Belgische of Nederlandse klimaat. Hoewel er zo'n 150 regenachtige dagen per jaar zijn in Bordeaux, geniet de stad ook van zo'n 2000 uren zon per jaar. Door de grote verdamping van water kan het 's zomers voorkomen dat het tegen de avond en nachts onweert. Doordat de partijen water 's nachts warmte van de zon afgeven, is er weinig verschil tussen de temperatuur 's nachts en overdag. Dit is gunstig voor de druiven.

Cultuur en bezienswaardigheden

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Place des Quinconces. Dit plein is het grootste van heel Frankrijk en verschillende keren per jaar vinden er evenementen plaats. Op het plein is een monument geplaatst ter herinnering van de beroemde Franse Revolutie. De Port de la Lune is de oude haven van Bordeaux. Hoewel de haven niet meer in gebruik is, trekt het vele toeristen. Sinds 2007 staat de haven zelfs op de Werelderfgoedlijst. Palais Rohan werd gebruikt als keizerlijk paleis voor Napoleon, later werd het een koninklijk paleis en tegenwoordig is het het stadhuis van Bordeaux. Het Grand Théâtre de Bordeaux is gebouwd met een aantal zuilen en beelden van figuren uit de Griekse oudheid. Het theater zou zelfs zijn gebruikt voor het ontwerp van de beroemde Parijse Opéra Garnier.

Een aantal kleine canelés.

Bordeaux is naast een stad en een kleur ook een wijn. Naast de Bordeauxwijn kent de stad nog meer gerechten. In plaats van uien eet men in Bordeaux sjalotten. Door de ligging bij de zee bestaan veel gerechten uit vis, oesters en andere zeedieren. Vaak wordt er boter, citroen en wit brood bij gegeten en witte wijn bij gedronken. De meeste oude gerechten hebben met gebak te maken. De canelé is het bekendste hiervan. Deze cakejes danken hun naam het laagje karamel aan de buitenkant. Overigens is qua drinken thee en champagne ook in de trek.

Verkeer en vervoer

De stad heeft trams en bussen, maar geen metro. De tram van Bordeaux heeft geen leidingen boven de rails, maar rijdt op een ander stroomsysteem. Voor schepen ligt Bordeaux op een handige plek tussen Spanje, Parijs en Noord-Europa. Via snelwegen is er daarom een snelle verbinding met de plaatsen. Zo kunnen spullen uit de haven makkelijk worden vervoerd naar hun bestemming. Momenteel is men bezig met het spoornet te verbeteren. Via een hogesnelheidslijn wordt Bordeaux verbonden met de Spaanse grens en Parijs. Sinds 1852 heeft Bordeaux een treinstation. Deze stond alleen op de rechteroever, terwijl de stad bijna volledig op de linkeroever gebouwd werd. Omdat er geen brug gebouwd kon worden, moest men een veerpont nemen. Zes jaar later werd er toch een brug gebouwd, ontworpen door Gustave Eiffel.

Door de nauwe straten van Bordeaux, kan men beter de fiets nemen dan de auto. Bordeaux heeft ook zijn eigen vliegveld, Aéroport de Bordeaux-Mérignac.

Stedenbanden



Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bordeaux&oldid=850510"