Bondsraad (Duitsland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Bondsraad

De Bondsraad, of in het Duits Bundesrat, is een raad waarin de Duitse deelstaten met elkaar vergaderen over wetten. Op deze manier kunnen de deelstaten zich ook bemoeien met wetten voor het hele land. Elke deelstaat heeft tussen de drie en zes vertegenwoordigers in de Bondsraad. Deze vertegenwoordigers zijn leden van de regering van de desbetreffende deelstaat. Deze worden niet gekozen door de bevolking, maar benoemd door de deelstaten zelf. Hoeveel leden er per deelstaat in de Bondsraad zitten, wordt bepaald door het aantal inwoners van de deelstaat. Een deelstaat met veel inwoners heeft meer stemmen, dan één met weinig inwoners.

De Bondsraad is gevestigd in het Preußisches Herrenhaus (Pruisische herenhuis) en in Berlijn. De Bondsraad telt 69 leden.

Taken

De Bondsraad zit in het Preußisches Herrenhaus.

De Bondsraad heeft een aantal taken. Als eerste kan een lid van de Bondsraad een voorstel hebben voor een wet. De Bondsraad stemt hier over en bij een meerderheid gaat dit naar de Bondsdag, waar er nog eens een keer over wordt gestemd. Pas als in de Bondsdag een meerderheid is voor de wet, wordt de wet pas een echte wet. In Duitsland beslissen de deelstaten over bepaalde dingen, zoals onderwijs en cultuur, en het bestuur van heel Duitsland beslist over dingen die het hele land aangaan, zoals handel en defensie (het leger). Daar tussen in is nog een gedeelte waar de Bondsraad over beslist. Dit heet de konkurrierende Gesetzgebung. Dit zijn allerlei zaken waar de deelstaten, maar ook het bestuur van heel Duitsland over beslissen. Het bestuur van heel Duitsland (de Bondsdag) heeft hier natuurlijk niet allemaal tijd voor. Daarom doen de deelstaten dit, maar men wil niet dat er verschil komt tussen de deelstaten. Daarom vergaderen de deelstaten in de Bondsraad en sturen hun wet door naar de Bondsdag. Zo hebben de deelstaten en de Bondsdag beide gestemd over voorstellen. Welke zaken hieronder vallen staan allemaal in een hele lange lijst in de Duitse grondwet.

De Bondsdag controleert de regering, maar de Bondsraad doet dit niet. Toch mag de Bondsraad vragen stellen aan een minister uit die regering. De Bondsraad mag ook een wet van de Bondsdag afkeuren. Dan moet er wel een hele grote meerderheid zijn in de Bondsraad. Dit betekend dat als een lid "neutraal stemt" (geen ja en geen nee stemt) dat dat dan dus eigenlijk een nee is. Als de grondwet van heel Duitsland veranderd wordt, dan moet tweederde van de Bondsraadleden ja stemmen. Maar als de Bondsraad de verandering afkeurd en de Bondsdag (het Duitse parlement) ja zegt, dan wordt de grondwet toch veranderd. Dit komt omdat dan de Bondsraad minder belangrijk wordt gevonden dan de Bondsdag.

Daarnaast kiest Bondsraad de twaalf rechters van de allerbelangrijkste rechtbank van Duitsland, het Bundesverfassungsgericht.

Aantal leden per deelstaat

In deze zaal (Plenarsaal) vergaderd de Bondsraad. Op de muur onder ramen zie je dan ook in het zwart de wapenschilden van de Duitse deelstaten.

Hieronder zie je de verdeling van het aantal leden van de Bondsraad over de deelstaten. In totaal zijn er 69 leden. Elke deelstaat wordt vertegenwoordigd door drie tot zes leden. Dit afhankelijk van het aantal inwoners van die deelstaat.

Deelstaat Aantal leden
Baden-Württemberg 6
Beieren 6
Berlijn 4
Brandenburg 4
Vrije Hanzestad Bremen 3
Vrije Hanzestad Hamburg 3
Hessen 5
Mecklenburg-Voor-Pommeren 3
Nedersaksen 6
Noordrijn-Westfalen 6
Rijnland-Palts 4
Saarland 3
Saksen 4
Saksen-Anhalt 4
Sleeswijk-Holstein 4
Thüringen 4
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bondsraad_(Duitsland)&oldid=686440"