Attje Kuiken

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Attje Kuiken
Attje Kuiken (31049596862).jpg
Naam voluit Attje Harma Kuiken
Geboren 27 oktober 1977
Geboren te Groningen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Politieke partij PvdA
Religie
Belangrijkste functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Tweede Kamerlid (2006-heden)
Fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer (2016-heden)
Portaal Portal.svg Politiek


Attje Harma Kuiken (geboren te Groningen op 27 oktober 1977) is een Nederlands politica. Ze is lid van de PvdA en zit namens die partij in de Tweede Kamer sinds 2016. Sinds 12 december 2016 is ze tijdelijk fractievoorzitter van de PvdA, na het vertrek van Diederik Samsom. Eigenlijk zou Lodewijk Asscher hem opvolgen, maar Asscher is al minister, dus kan dan ook niet nog eens in de Tweede Kamer zitten. Attje Kuiken is daarom tot en met de volgende verkiezingen fractievoorzitter.

Levensloop

Kuiken studeerde aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden en aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Hierna ging ze werken op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In Breda richtte ze een afdeling van de Jonge Socialisten op, de jongerenorganisatie van de PvdA. Ook deed ze mee aan het programma Het Lagerhuis van de VARA.

Kuiken deed mee namens de PvdA aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 en kwam zo in de kamer terecht. Tijdens haar Maidenspeech ging het over de begroting voor Binnenlandse Zaken in 2007. In 2010 was Kuiken met zwangerschapsverlof en dus nam Saskia Laaper haar plek tijdelijk over. Kuiken houdt zich in de kamer vooral met asiel en immigratie bezig. In 2010 en in 2012 werd ze herkozen om in de kamer te komen. In 2015 werd ze vicevoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Martijn van Dam werd toen namelijk staatssecretaris van Economische zaken.

Na de verkiezingen voor het lijsttrekkerschap bij de PvdA won Lodewijk Asscher. Fractievoorzitter Diederik Samsom trad toen af als Tweede Kamerlid. Attje Kuiken werd hierom tijdelijk fractievoorzitter van PvdA in de Tweede Kamer op 12 december 2016. Dit blijft ze tot de volgende verkiezingen in maart 2017.

Vlag van Nederland Fractievoorzitters in de Tweede Kamer Vlag van de Europese Unie
Norbert Klein · Louis Bontes (GrBvK) · Sybrand van Haersma Buma (CDA) · Jesse Klaver (GL) · Henk Krol (50PLUS) · Tunahan Kuzu (GrKÖ) · Alexander Pechtold (D66) · Emile Roemer (SP) · Attje Kuiken (PvdA) · Gert-Jan Segers (CU) · Kees van der Staaij (SGP) · Marianne Thieme (PvdD) · Roland van Vliet · Jacques Monasch · Johan Houwers · Geert Wilders (PVV) · Halbe Zijlstra (VVD)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://wikikids.nl/index.php?title=Attje_Kuiken&oldid=468543"