Angela Merkel

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Angela Merkel
Angela Merkel Juli 2010 - 3zu4.jpg
Angela Merkel in 2010
Naam voluit Angela Dorothea Merkel
Geboren 17 juli 1954
Geboren te Hamburg
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met Ulrich Merkel (1977–1982)
Joachim Sauer (vanaf 1998)
Partij CDU
Religie Lutheranisme
Stroming
Functie Bondskanselier van Duitsland
Aantreden 22 november 2005
Aftreden 8 december 2021
Voorganger Gerhard Schröder
Opvolger Olaf Scholz
Functie(s)
Lid van de Bondsdag voor Stralsund–Nordvorpommern en Rügen (1990-2013)
Lid van de Bondsdag voor Nordvorpommern–Rügen en Greifswald (2013-heden)
Bondsminister voor Vrouwen en Jeugd Zaken (1991-1994)
Bondsminister van Milieu, Klimaat en Kernveiligheid (1994-1998)
Fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Bondsdag (2002-2005)
Partijleider van de CDU (2000-2018)
Portaal Portal.svg Politiek

Angela Dorothea Merkel (geboren als Angela Dorothea Kasner) is een Duitse politica. Ze is geboren op 17 juli 1954. Ze was tussen 22 november 2005 en 8 december 2021 de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland (soort van premier). Behalve politica is ze ook natuurkundige.

Merkel is de opvolger van bondskanselier Gerhard Schröder. Ze speelde een belangrijke rol tijdens de Eurocrisis van 2009 en tijdens de Europese migratiecrisis van 2015. Tijdens deze laatste crisis werd bekend door de uitspraak Wir schaffen das (Dat regelen we wel), dat haar nog altijd achtervolgt. In 2020 kreeg ze ook nog te maken met de Coronacrisis, dat ze de "grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog".

Internationaal is Merkel één van de langstzittende regeringsleiders. Ze wordt ook wel gezien als de machtigste vrouw ter wereld, aangezien ze van de regeringsleiders van de G7 de enige vrouw is.

Levensloop

Opleiding en ministerschap

Van 18 januari 1991 tot 17 november 1994 was ze minister van vrouwen en jeugd en van 17 november 1994 tot 28 oktober 1998 was ze minister van natuurbescherming, leefomgeving en kernveiligheid. Ze was van 1977 tot 1982 samen met Ulrich Merkel, een natuurkundige, van wie ze de achternaam heeft behouden. Sinds 1998 is ze samen met Joachim Sauer, een hoogleraar scheikunde en mensenrechtenactivist. Angela Merkel is een tijdje beschouwd als de machtigste vrouw ter wereld. Het belangrijke tijdschrift Forbes noemde haar de machtigste persoon van Europa, na paus Franciscus. Daarnaast wordt ze gezien als leider van de Europese Unie, alhoewel ze dat op papier natuurlijk niet is.

Angela Merkel werd geboren in de DDR. Haar vader was een dominee en kon, bijzonder voor die tijd, met zijn familie in West-Duitsland communiceren. Merkel heeft een broer en een zus: Marcus en Irene. Ze is voorzitster van de CDU.

Voorzitter van het CDU

Na de Bondsdagverkiezingen van 1998 werd Merkel de voorzitster van het CDU, de christelijk-democratische partij van het land. Tijdens de verkiezingen had het CDU flink verloren en terwijl de rivaal SPD won. Hierdoor moest bondskanselier Helmut Kohl aftreden en werd Gerhard Schröder zijn opvolger. Hierdoor schoof Wolfgang Schäuble Merkel naar voren als secretaris-generaal. Een jaar later kwam een schandaal naar buiten, waarbij Helmut Kohl betrokken was bij illegale geldzaken. In de Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef ze dat ze Kohl bedankte voor de mooie tijd, maar dat hier nu een einde aangekomen was. Uiteindelijk kwam ook Schäuble in opspraak en werd Merkel met 96% gekozen tot nieuwe partijvoorzitter.

In 2002 stelde het CSU, het CDU in de deelstaat Beieren, Edmund Stoiber als hun kandidaat voor het bondskanselierschap. Belangrijk is om te onthouden, dat het CDU en het CSU samenwerken bij de landelijke verkiezingen. Dit betekent dat ze vaak een gezamenlijke kandidaat hebben. In de peilingen deed Stoiber het echter beter dan Merkel. Merkel weigerde Stoiber te erkennen, maar deed dit uiteindelijk toch. Nadat de regeringspartijen wonnen tijdens de verkiezingen van 2002, werd Merkel de leidende kandidaat.

Na de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen verloor de SPD flink. Schröder kondigde hierdoor nieuwe verkiezingen aan. De CDU vroeg hierop Merkel als kandidaat, waarmee ze de eerste vrouwelijke Bondskanselierskandidaat van Duitsland werd.

Bondskanselier van Duitsland

De CDU werd in 2005 de grootste partij van Duitsland. Merkel werd hierdoor de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. De CDU ging samen met de SPD een regering vormen. De CDU had eerst de Groenen en de FPD benadert, die beide nodig waren voor een meerderheid. Deze twee partijen wilden echter niet met elkaar samenwerken. Tijdens de regeringsperiode van de eerste regering onder Merkel, werd er veel bezuinigd en werden tegelijk de belastingen verhoogd. Volgens Europese afspraken had Duitsland een te groot begrotingstekort. Hierdoor werd onder meer de pensioenleeftijd naar 67 jaar verhoogd en werd ook de btw verhoogd.

Tijdens de Bondsdagverkiezingen in 2009 verloor het CDU iets, maar bleef de grootste. Merkel kon een nieuwe regering vormen met de FDP. Het begrotingstekort was inmiddels grotendeels opgelost, waardoor er meer geld ging naar families. Ook werden en eisen voor immigratie verstrengd. De grootste uitdaging van Merkel was de Kredietcrisis, die zorgde voor de Eurocrisis. In de Eurocrisis bleken verschillende Eurolanden een te hoge staatsschuld te hebben. Eerst bleek dat Griekenland zijn schulden niet meer kon betalen; later bleek dit ook het geval te zijn in Italië, Spanje, Portugal, Ierland en later nog Cyprus. Merkel nam het voortouw in de Europese Unie en Duitsland gaf samen met andere Europese landen geld aan deze Zuid-Europese landen voor het aflossen van de staatsschuld. Vooral de situatie in Griekenland leidde tot een confrontatie met de nieuwe regering van premier Alexis Tsipras. Op de partijbijeenkomst in 2012 werd ze herkozen tot partijleider. Merkel verklaarde haar regering met de FDP zeer succesvol. Ze zei: Wij hebben Duitsland uit de kredietcrisis geleid en Duitsland staat er nu beter voor.

Tijdens de Bondsdagverkiezingen van 2013 verloor de FDP zo erg, dat de regering van Merkel geen meerderheid meer had. Merkel ging een nieuwe regering vormen met de SPD. De derde regering van Merkel heeft vooral veel gedaan in de internationale politiek. Merkel werd gezien als een neutraal politicus, terwijl in veel andere landen het populisme opkwam. Hoewel Merkel geprezen werd voor optreden tijdens de Eurocrisis, kreeg ze echter kritiek voor haar handelen in de Europese migrantencrisis van 2015. Door verschillende conflicten in onder andere Syrië, Jemen en Libië kwamen extreem veel immigranten naar Europa. Ondertussen weigerden onder andere Italië en Griekenland deze op te nemen, aangezien de landen hiervoor geen geld hadden. Tijdens deze crisis trok Duitsland opnieuw te voortouw. Ze verklaarde dat Duitsland een groot deel van de immigranten zo opnemen. Hiervoor gebruikte ze de beroemde woorden Wir schaffen das (Het lukt ons wel). Duitsland nam van de Europese landen de meeste immigranten op; maar liefst één miljoen. Merkel kreeg veel kritiek. Veel terroristische aanslagen zorgden ervoor dat een groot deel van de bevolking geen immigranten meer wilde opnemen. Mede hiervoor verloor Merkel veel zetels tijdens de Bondsdagverkiezingen van 2017. De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) kwam mede hierdoor in de Bondsdag.

Merkels CDU bleef de grootste partij. Merkel was ook geliefd onder de bevolking, aangezien de werkloosheid gedaald was en de economie gegroeid was. Merkel wist een nieuwe regering met de SPD te stichten. In 2018 ontstond een conflict tussen Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Horst Seehofer. Seehofer wilde namelijk geen immigranten meer opnemen. Dit leidde uiteindelijk tot strengere eisen voor immigratie. Nadat het CDU veel verloren had tijdens de verkiezingen in Hessen en Beieren, verklaarde dat Merkel zich niet verkiesbaar zou stellen voor een nieuw termijn. In 2018 trad ze ook af als partijvoorzitter, al bleef ze bondskanselier tot aan de verkiezingen van 2021. In 2020 kreeg Merkel te maken de coronapandemie, die ze in het begin goed wist te beheersen. Tijdens de eerste golf kreeg ze veel lof, aangezien het aantal besmettingen en doden vrij laag was. Duitsland nam ook patiënten op uit andere landen, waaronder Tsjechië en Luxemburg. Tijdens de tweede golf ging het minder goed met het handelen. Toch zorgde de crisis ervoor dat Merkel weer erg populair werd.

Ondertussen verslechterde de band met de Verenigde Staten onder Merkel. In 2013 werd duidelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst Merkels mobiele telefoon jarenlang had afgetapt. Hierdoor was ze boos op de regering van president Barack Obama. Ondertussen de Amerikaanse regering van Donald Trump verslechterde de band tussen de twee landen nog meer. Trump uitte felle kritiek op het vluchtelingenbeleid van Merkel en dat Duitsland niet genoeg aan het leger besteedde. Trump haalde onder andere Amerikaanse militairen uit Duitsland en verplaatste deze naar Polen. Merkel kreeg ook veel kritiek op haar aanpak van Hongarije, Rusland, de Volksrepubliek China en Turkije. Veel mensen zeggen dat ze niet streng genoeg optreed. Hoewel Merkel populair bleef als bondskanselier, daalde haar partij in de peilingen door problemen binnen de partij.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Angela_Merkel&oldid=841182"